keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Fysioterapia sekä vesijuoksumattoa...

Tapaus Vääpeli Körmy vol.1

Kesästä saakka (n. 1,5kk ajan) Körmyn takajalkojen liike on ollut ns puutteellista ja sen normaali kunnon takapotku on kadonnut. Myös lantiossa on ollut havaittavissa jäykkyyttä ravissa ja takajalat ovat jääneet rungon alle liikkeessä. Varsinaisesti koirassa itsessään ei kipuja tai käytöshäiriöitä ilmene, mutta näyttelykehässä liike usein ratkaisee, joten itseäni alkoi kovinkin mietityttämään tämä asia.
Kaikki jotka tietävät ja tuntevat kyseisen koiran ovat nähneet sen erinomaiset liikkeet aiemmin. Samoin jopa useat ulkomuototuomarit ovat kanssani asiasta keskustelleen, sillä seisoessaan vapaasti koiran "raamit" ovat kohdillaan ja mm. lantion asento ideaalinen. Jonkin verran olen antanut itselleni vakuutella, että kyse olisi hormonaalisesta syystä, mutta ihan en pureskelematta asiaa niele... Toki tämä samainen "rungon alla jalat"-ongelma ilmenee selkeimmin uroksilla varsinkin heelereissä, mutta ei se ota jos ei annakaan ajattalin ja paneuduin asiaan juurta jaksain. Jos ei kävisi näyttelyissä, niin tällaista liikeradan muutosta tuskin huomaisi koirassaan, joka mennä viuhtoo muutoin normaalisti. Liikeradan puute selittyisi vain "koiran huonolla lantion asennolla" tai muulla vastaavalla..

Olemme kokeilleet erilaisia liikutuksia ravissa ja pahimmat oireet näkyivät, kun koira pyrki katsekontaktiin kaarevalla uralla. Vähiten oireita ilmeni, kun koiralla oli "tahtotila" eteenpäin ja runko on kokonaan suorana.

Tanja Pitkänen : MoveWell
Varasin ajan fysioterapeutille ja vesiterapiaan. Itse ajattelin vesiterapian olevan sopiva rauhoituskeino näin aktiiviselle kaverille. Ja hyvin Körmy-poika altaassa räpisteli 780 metrin pätkän sisältäen välillä ylämäkeäkin. Tasaisella matolla korostui lanneosan jäykkyys, mutta ylämäessä Körmy selkeästi alkoi käyttämään jo peräpäätään tehokkaammin.

Uups...


Alku ihmettelyä altaassa

Selkeää jäykkyyttä lanneosassa...

Körmy ei koskaan ole osannut rentoutua sylissä tai vieressä, joten hieman olin skeptinen fysioterapian osuuteen. Ja kyllä poika hieman hangoittelikin vastaan, mutta pikkuhiljaa alkoi löytyä jo rentouttakin.
Selkeää jäykkyyttä ja jumeja löytyi hieman selästä, mutta varsinkin SI-nivelestä - joka pitkälti selittäisi liikeradan puutteellisuuksia, sillä se vaikuttaa suoranaisesti lonkan ja takaraajan toimintaan.

Jännittää vielä kovin näin alussa

Jumeja jumeja...

Paljon jumiutumia avautui jo ensimmäisellä kerralla, joten jatkamme tästä taas kolmen viikon päästä.
Pitäisi vielä löytää hyvä koirahieroja, josko hieronnalla saisi tehostettua tuota parantumista... Jos tiedät hyvän koirahierojan täältä Satakunnan (tai Pirkanmaakin käy) suunnalta, niin pistäppä vinkkiä tulemaan ;)

Syytä tähän jäykkyyteen ei suoranaisesti ole vielä löytynyt, mutta itse väittäisin ainakin osittain syyksi sitä, että keväiset pentutohinat sekä kesän helteet on rajoittanut meillä paljon pitkiä metsälenkkejä sekä hiekkamontun kiipeilyjä. Olen saanut ymmärtää, että meidän heeler-lauma on paljon aktiivisempi, mitä olen muilla kuullut olevan. Ja tätä patoutunutta energiaa puretaan sitten vaikka kotona, eikä laminaattilattia ole paras mahdollinen pohja keskinäiselle kisaamiselle ja lauman energian purkamiselle. Ja varmasti osuutensa asiaan antaa myös pitkät näyttelymatkat, jolloin tulee paikallaan makaamista jne. Nyt sitten emännän pitää alkaa opettelemaan edes hieman hierontaa ja venyttelyä koirille tulevaisuudessa ;)

Nyt sitten muutama päivä pitäisi olla "hissuksiin", sitä ei tosin kukaan kertonut miten se tällaisen elohiiren kanssa onnistuu - joka sohvan selkänojalta ponkaisee vauhtia ja juoksee eteisen kautta toimistoon ja samaa reittiä takaisin sohvan selkänojalle... ja ihan vaan omaksi ilokseen!

Vaikka "fyssari" ei nyt löytänytkään lantion asennosta saatikka lonkista huomauttamista ja uskoi liikeradan parantuvan hyvinkin kuntooutuksella, niin päätin vielä kaupan päälle viedä pojan lonkkakuviin - tuleepahan nekin tehtyä sitten sitten virallisesti :)

Saas nähdä miten tuo tuosta rentoutuu...koira ja selkä sekä siinä sivussa emäntä ;)

1 kommentti:

  1. Mielenkiinnolla seurailen miten teidän "jumpat" auttaa ja tilanne kehittyy. Meillä kun on Merlinillä samaa vaivaa. Hoitona ollut tähän saakka säännöllinen hieronta ja raviharjoitukset selkälihasten täsmäharjoitukseksi, seuraavaksi tarkoitus olisi suunnata osteopaatille ja hänen ohjeistuksellaan sitte jatkoa. SI-nivelen suunnilla epäillään Merlininkin vaivan alkuperän olevan. Ja aivan alkujaan nähtävästi liian isojen leikkikavereitten kanssa riehumisen.. :( Omistajan tyhmyyttä.

    VastaaPoista